Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami Ewy Wachowicz

Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami Ewy Wachowicz to pyszne danie, które zaspokoi nawet największy głód. Idealnie połączone składniki, aromatyczne zioła i przyprawy sprawiają, że ta potrawa zyskuje wyjątkowy smak. Prosta w przygotowaniu, ta zapiekanka z pewnością zachwyci całą rodzinę podczas obiadu.
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić 2 cebule na nieduże kostki.
- Podsmażyć cebulę na patelni z dodatkiem 2-3 łyżek oleju aż zeszkli się.
- Dodać mięso mielone do podsmażonej cebuli i dobrze wymieszać, podsmażając aż mięso zmieni kolor i płyn odparuje.
- Dodać 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego, 2 łyżeczki papryki mielonej i przeciśnięte przez praskę 2 duże ząbki czosnku
- Dodać puszkę pomidorów krojonych, dokładnie wymieszać, doprawić solą do smaku i wyłączyć kuchenkę.
- Warstwy zapiekanki:
- Obrać i umyć ziemniaki, pokroić je na cienkie plastry.
- Umieścić pokrojone ziemniaki w naczyniu żaroodpornym, dodać sól, łyżeczkę czosnku suszonego, łyżeczkę papryki słodkiej, łyżeczkę ziół prowansalskich lub ulubionych przypraw, dokładnie wymieszać.
- Na ziemniaki położyć przygotowane mięso, wyrównać powierzchnię i lekko ugnieść.
- Sos wierzchni:
- W miseczce wymieszać około 300 g jogurtu naturalnego, sól, łyżeczkę czosnku suszonego lub świeżego, 3/4 łyżeczki ziół prowansalskich i wbite jajko
- Sosem wylać równomiernie na warstwę mięsną, posypać startym serem.
- Pieczenie:
- Wstawić zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C, piec około 45-50 minut w trybie grzania góra-dół.
- Po tym czasie posypać zapiekankę pozostałym serem i piec kolejne 10 minut.
- Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika odczekać 10-15 minut, posypać ulubioną zieleniną przed podaniem.
- Podanie:
- Można podać zapiekankę z sosem czosnkowym lub innym ulubionym sosem.
- Zapraszać do krojenia i podania na gorąco
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami Ewy Wachowicz, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również